Geplaatst op

Luchtontvochtiger kelder: Wat zijn de beste luchtontvochtiger kelder?

Luchtontvochtiger kelder

Een hoge luchtvochtigheid leidt in veel appartementen en huizen tot een onaangenaam probleem: schimmel. Of het nu in woonkamers, in de keuken, in de badkamer of in de kelder is: een (te) hoog vochtgehalte van de kamerlucht moet worden vermeden! Elektrische ontvochtigers werken veel doeltreffender dan conventionele granulaten zij “drogen” de lucht zelfs in grotere ruimten en creëren een gezond binnenklimaat. Wat zijn de beste luchtontvochtiger voor de kelder?

Luchtontvochtiger kelder aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:
Bestseller No. 1
Greenmigo Elektrische Luchtontvochtiger 13L/24h Ontvochtigingsprestaties Kamergrootte max.50m²,Kamerontvochtiger Stille Luchtreiniger voor Huis,Kantoor,Kelder etc.-Tegen Vocht,Schimmel
 • 13 LITRESS - De Greenmigo luchtontvochtiger...
 • Realtime vochtigheidsweergave en -regeling -...
 • Ultrastille nachtmodus - Met werkgeluid van...
 • 2.3L watertank en afvoerleiding - Behalve een...
 • Slimme en draagbare ontvochtiger voor thuis -...
Bestseller No. 2
Pro Breeze 10L droogmiddelontvochtiger met timer, luchtfilter, doorlopende afvoer, digitaal bedieningspaneel - Ideaal voor koude temperaturen in vochtige huizen, kelders en garages
 • TIEN LITER PER DAG: Extraheert tot 10 liter...
 • KOUDE TEMPERATUREN: Hoewel reguliere...
 • GROTE VERZAMELTANK: De grote 3L watertank...
 • STEL DE GEWENSTE VOCHTIGHEID IN: Met de...
 • DIGITAAL BEDIENINGSPANEEL: LED-lampjes geven...
Bestseller No. 3
CONOPU OZ04CSD04, 10 verpakkingen x 248 g (2,5 kg), luchtontvochtiger, granulaat, bevrijd je van vocht voor kelder, slaapkamer, wasruimtes, elimineert onaangename geuren, 10 stuks
 • Snelle absorptie: de kastontvochtiger vangt...
 • Grote absorptie – de zichtbare...
 • Ontwerp met ophanghaak: beter dan...
 • Geen lekkage – deze ontvochtigingsdeeltjes...
 • Milieuvriendelijk en veilig: deze...
Bestseller No. 4
Comfee MDDF-16DEN7-WF Luchtontvochtiger
 • Met de wifi functie kun je altijd en overal...
 • Meer comfort dankzij zijn intelligente...
 • Turbofunctie voor snellere ontvochtiging:...
 • Continu en automatisch bedrijf
 • Zeer stille werking zodat u zonder problemen...
Bestseller No. 5
Afloia X3 luchtontvochtiger voor M/L kamers en kelders, wasbaar filter en continue afvoerslang, stille en efficiënte intelligente vochtigheidsregeling - groen
 • 【Efficiënte ontvochtiging met dehydrerende...
 • 【Intelligente controle】: na het instellen...
 • 【Automatische of handmatige continue afvoer...
 • 【Stil en drogen in de kleren: droog kleding...
 • 【Lichtgewicht maar krachtig】: zeer...
Bestseller No. 6
Cosi Home 12 Liter per Dag Luchtontvochtiger Energiezuinige Compressor Dehumidifier met 2,5 Liter Watertank tegen Vocht, Schimmel, Condensatie - Ontvochtiger Thuis, Keuken, Badkamer, Kantoor, Garage
 • SUPERSTIL & ENERGIEZUINIG: De Cosi Home...
 • VERWIJDERT 12 LITER WATER PER DAG: Deze...
 • LED-DISPLAY MET 5 INSTELLINGEN: Deze...
 • COMPACT & DRAAGBAAR: Deze draagbare kleine...
 • PERFECTE BESCHERMING: Een goede...

Hoe kan een luchtontvochtiger uw gezondheid verbeteren?

Een hoge luchtvochtigheid bevordert de groei van schimmels, waarvan de sporen een aantal chronische ziekten kunnen veroorzaken. Huisstofmijten voelen zich ook beter op hun gemak in vochtigere lucht, wat bij veel mensen allergische reacties veroorzaakt. Verlaging van de luchtvochtigheid is een belangrijke maatregel om zowel ongedierte te bestrijden als uw gezondheid te verbeteren.

Gevaar van schimmel bij hoge vochtigheidsgraad

Bij een relatieve vochtigheid van meer dan 60% wordt de verspreiding van schimmel sterk bevorderd. Deze vestigen zich bij voorkeur op koele muren en in hoeken van kamers, waar vocht kan condenseren op het behang.

Het grootste gevaar voor de gezondheid door schimmel is het inademen van de sporen ervan. Deze hebben een sterk irriterend effect op de luchtwegen en kunnen leiden tot chronische ontstekingen van het voorhoofd en de sinussen. Bovendien worden schimmelsporen gevreesd vanwege hun allergene werking. De beste luchtontvochtiger kelder moet goed gemaakt zijn en een geweldig resultaat opleveren.

Vochtige lucht bevordert huisstofmijt

Huisstofmijten voelen zich ook bijzonder thuis in lucht met een vochtigheidsgraad van ongeveer 60%. Hoewel hun aanwezigheid in huisstof normaal is, kunnen sommige bestanddelen in hun uitwerpselen een irriterend effect hebben en allergieën opwekken.

Vooral astmapatiënten hebben last van een verhoogd aantal mijten en moeten de luchtvochtigheid verlagen om hun symptomen te verlichten. Een luchtontvochtiger kelder kan het probleem oplossen.

Hoge vochtigheid beschadigt gebouwen en meubilair

Schimmel tast niet alleen uw gezondheid aan, maar ook de ondergrond waarop de schimmel groeit. Behang, pleisterwerk en metselwerk hebben vooral te lijden van langdurige aantastingen. Meubilair en inventaris, zoals papieren documenten, kunnen ook beschadigd raken als er te veel vocht is.

Door een luchtontvochtiger te gebruiken kunt u de vochtigheid verminderen en de aantasting van gebouwen en voorwerpen stoppen. Een bijzondere reden voor het gebruik van een luchtontvochtiger kelder is waterschade: als de muren al doordrongen zijn van vocht, zal dit slechts langzaam in de kamerlucht vrijkomen.

Het uitdrogen van waterschade kan veel tijd in beslag nemen en vereist een bijzonder grondige controle en regeling van de vochtigheid in uw woonruimtes gedurende deze tijd.

Welke vochtigheid is ideaal?

Luchtontvochtiger kelders

Als u al grote problemen hebt door schimmel of te veel vocht, is het zinvol de luchtvochtigheid te verlagen om de schade te beperken.

Als u echter niet zeker weet of de aanschaf van een luchtontvochtiger kelder de moeite waard is, moet u de vochtigheid in uw woonruimten meten met een hygrometer.

Een waarde tussen 40% en 60% wordt als ideaal voor uw gezondheid beschouwd.Een hogere luchtvochtigheid bevordert de groei van schimmels en mijten, terwijl een lagere luchtvochtigheid het risico op infecties door bacteriën en virussen verhoogt.

Als u besluit later luchtontvochtiger kelder te kopen, kunt u het beste een model met hygrostaat kiezen: deze meet continu de luchtvochtigheid en schakelt het apparaat uit zodra het instelpunt is bereikt.

Hoe werken luchtontvochtigers voor de kelder?

Om de hoeveelheid water in de lucht te verminderen, kunnen twee fundamenteel verschillende methoden worden gebruikt. In adsorptiedrogers wordt een materiaal gebruikt dat vocht kan binden en zo het water praktisch uit de lucht kan zuigen. In condensatiedrogers daarentegen wordt gebruik gemaakt van een thermodynamisch effect dat, door afkoeling, leidt tot de condensatie van water, dat vervolgens in vloeibare vorm wordt afgescheiden.

Vocht in de kelder wat u eraan kunt doen

Welke maatregelen uiteindelijk moeten worden genomen, hangt af van de oorzaak. Als de schade te wijten is aan een lekkende of oude waterdichting van het metselwerk, bestaat de oplossing in een nieuwe muurafdichting van buitenaf. Voor deze werkzaamheden moeten echter de keldermuren worden blootgelegd, wat in dichtbevolkte gebieden niet altijd mogelijk is. Een andere mogelijkheid is het metselwerk van binnenuit af te dichten door in diepe gaten een dichtingsproduct te injecteren. De keldermuren zijn nog vochtig, maar er dringt geen vocht meer door in de kelderruimtes. Een ander voordeel is dat er geen materiaal uit de muren wordt gespoeld, zodat het draagvermogen van de bouwdelen behouden blijft.

In ieder geval moet u eerst een bouwkundige raadplegen. De deskundige kan de oorzaak van de vochtigheid in de kelder vaststellen en een individueel passende oplossing aanbevelen. Concrete uitspraken of aanbevelingen op afstand zijn meestal niet mogelijk. Ook een luchtontvochtiger voor de kelder kan hier een zinvolle aankoop zijn.