Geplaatst op

Luchtontvochtiger kelder: Wat zijn de beste luchtontvochtiger kelder?

Luchtontvochtiger kelder

Een hoge luchtvochtigheid leidt in veel appartementen en huizen tot een onaangenaam probleem: schimmel. Of het nu in woonkamers, in de keuken, in de badkamer of in de kelder is: een (te) hoog vochtgehalte van de kamerlucht moet worden vermeden! Elektrische ontvochtigers werken veel doeltreffender dan conventionele granulaten zij “drogen” de lucht zelfs in grotere ruimten en creëren een gezond binnenklimaat. Wat zijn de beste luchtontvochtiger voor de kelder?

Luchtontvochtiger kelder aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:
Bestseller No. 1
Pro Breeze 20L/dag Luchtontvochtiger met Digitale Vochtigheidsweergave, Slaapmodus, Wasdroogfunctie, Continue Afvoer Optie, en 24-uurs timer - 5.5L Tank Verwijderd Schimmel, Damp en Vocht - Dehumidifier voor Thuis, Garage, en Kelder
 • 20 Liter Per Dag: Verwijdert tot 20 liter...
 • Grote Watertank: Waterreservoir van 5,5 liter...
 • Digitaal LED Display: Het digitale LED-scherm...
 • Automatische Vochtigheidssensor: Met de...
 • 24 Uurs Timer: Een ingebouwde timer stelt u...
Bestseller No. 2
Pro Breeze 12 L/Dag Luchtontvochtiger, Automatische Vochtigheidssensor en Display, 24-Uurs Timer, Was drogen en Slaapstand - 2L Watertank en Doorlopende Afvoer - Vocht en Schimmel Verwijderen
 • Verwijdert 12 L per dag: deze krachtige Pro...
 • Automatische vochtigheidssensor: de...
 • Stille werking: met <38 dB werkt deze...
 • Digitaal ledscherm en 24-uurs timer:...
 • Groot 2 liter waterreservoir: heeft een groot...
Bestseller No. 3
Elektrische luchtontvochtiger voor thuis, 1200 ml, kleine ontvochtiger voor kelder, badkamer, 7 kleuren, licht ontvochtiger met timer, tegen vocht, zeer stil
 • Weinig stroom, maar efficiënt ontvochtigen...
 • Ultra stille technologie en twee werkmodi: de...
 • Timer en automatische uitschakeling: als het...
 • Compacte ontvochtiger voor kelders en kleine...
 • Klein, maar krachtig, creëer je thuis een...
Bestseller No. 4
Pro Breeze Mini Luchtontvochtiger, Compacte en Draagbare 500 ml, Helpt tegen Vocht en Schimmel in Huis, Keuken, Slaapkamer, Caravan, Kantoor, Garage, Badkamer en Kelder.
 • Verwijdert vocht: Perfect voor het...
 • Klein en compact: Lichtgewicht, compact en...
 • Muisstil en efficiënt: De thermo-elektrische...
 • Automatische uitschakeling: Ontworpen met een...
 • Verlichting van allergieën: Helpt de...
Bestseller No. 5
INKBIRDPLUS Luchtontvochtiger, 2800ml Elektrische Luchtontvochtiger, Ultrastille Luchtontvochtiger met 7-Kleuren LED-Verlichting, Tegen Vocht, Schimmel, Slaapmodus, voor Kelder, Badkamer, Woonkamer
 • 【Verbeterde Ontvochtiging】 Maakt gebruik...
 • 【Watertank van 2800ml】 Wordt geleverd met...
 • 【Slim LCD-display, Eenvoudige...
 • 【3 Beschermende Toepassingen】Wanneer een...
 • 【30dB Ultrastil en 7-kleuren Licht】...
Bestseller No. 6
OMISOON Elektrische luchtontvochtiger, 1800 ml, dubbele halfgeleider, kamerontvochtiger, automatisch ontdooien, draagbare en ultra-stille ontvochtiger voor woning, slaapkamer, badkamer
 • Ontvochtiging: om de ontvochtigingsprestaties...
 • Eenvoudig, compact, draagbaar: onze compacte...
 • Twee bedrijfsmodi: wij bieden je twee modi om...
 • Timer en automatische uitschakeling: de...
 • Vorstbescherming: onze luchtontvochtiger...

Hoe kan een luchtontvochtiger uw gezondheid verbeteren?

Een hoge luchtvochtigheid bevordert de groei van schimmels, waarvan de sporen een aantal chronische ziekten kunnen veroorzaken. Huisstofmijten voelen zich ook beter op hun gemak in vochtigere lucht, wat bij veel mensen allergische reacties veroorzaakt. Verlaging van de luchtvochtigheid is een belangrijke maatregel om zowel ongedierte te bestrijden als uw gezondheid te verbeteren.

Gevaar van schimmel bij hoge vochtigheidsgraad

Bij een relatieve vochtigheid van meer dan 60% wordt de verspreiding van schimmel sterk bevorderd. Deze vestigen zich bij voorkeur op koele muren en in hoeken van kamers, waar vocht kan condenseren op het behang.

Het grootste gevaar voor de gezondheid door schimmel is het inademen van de sporen ervan. Deze hebben een sterk irriterend effect op de luchtwegen en kunnen leiden tot chronische ontstekingen van het voorhoofd en de sinussen. Bovendien worden schimmelsporen gevreesd vanwege hun allergene werking. De beste luchtontvochtiger kelder moet goed gemaakt zijn en een geweldig resultaat opleveren.

Vochtige lucht bevordert huisstofmijt

Huisstofmijten voelen zich ook bijzonder thuis in lucht met een vochtigheidsgraad van ongeveer 60%. Hoewel hun aanwezigheid in huisstof normaal is, kunnen sommige bestanddelen in hun uitwerpselen een irriterend effect hebben en allergieën opwekken.

Vooral astmapatiënten hebben last van een verhoogd aantal mijten en moeten de luchtvochtigheid verlagen om hun symptomen te verlichten. Een luchtontvochtiger kelder kan het probleem oplossen.

Hoge vochtigheid beschadigt gebouwen en meubilair

Schimmel tast niet alleen uw gezondheid aan, maar ook de ondergrond waarop de schimmel groeit. Behang, pleisterwerk en metselwerk hebben vooral te lijden van langdurige aantastingen. Meubilair en inventaris, zoals papieren documenten, kunnen ook beschadigd raken als er te veel vocht is.

Door een luchtontvochtiger te gebruiken kunt u de vochtigheid verminderen en de aantasting van gebouwen en voorwerpen stoppen. Een bijzondere reden voor het gebruik van een luchtontvochtiger kelder is waterschade: als de muren al doordrongen zijn van vocht, zal dit slechts langzaam in de kamerlucht vrijkomen.

Het uitdrogen van waterschade kan veel tijd in beslag nemen en vereist een bijzonder grondige controle en regeling van de vochtigheid in uw woonruimtes gedurende deze tijd.

Welke vochtigheid is ideaal?

Luchtontvochtiger kelders

Als u al grote problemen hebt door schimmel of te veel vocht, is het zinvol de luchtvochtigheid te verlagen om de schade te beperken.

Als u echter niet zeker weet of de aanschaf van een luchtontvochtiger kelder de moeite waard is, moet u de vochtigheid in uw woonruimten meten met een hygrometer.

Een waarde tussen 40% en 60% wordt als ideaal voor uw gezondheid beschouwd.Een hogere luchtvochtigheid bevordert de groei van schimmels en mijten, terwijl een lagere luchtvochtigheid het risico op infecties door bacteriën en virussen verhoogt.

Als u besluit later luchtontvochtiger kelder te kopen, kunt u het beste een model met hygrostaat kiezen: deze meet continu de luchtvochtigheid en schakelt het apparaat uit zodra het instelpunt is bereikt.

Hoe werken luchtontvochtigers voor de kelder?

Om de hoeveelheid water in de lucht te verminderen, kunnen twee fundamenteel verschillende methoden worden gebruikt. In adsorptiedrogers wordt een materiaal gebruikt dat vocht kan binden en zo het water praktisch uit de lucht kan zuigen. In condensatiedrogers daarentegen wordt gebruik gemaakt van een thermodynamisch effect dat, door afkoeling, leidt tot de condensatie van water, dat vervolgens in vloeibare vorm wordt afgescheiden.

Vocht in de kelder wat u eraan kunt doen

Welke maatregelen uiteindelijk moeten worden genomen, hangt af van de oorzaak. Als de schade te wijten is aan een lekkende of oude waterdichting van het metselwerk, bestaat de oplossing in een nieuwe muurafdichting van buitenaf. Voor deze werkzaamheden moeten echter de keldermuren worden blootgelegd, wat in dichtbevolkte gebieden niet altijd mogelijk is. Een andere mogelijkheid is het metselwerk van binnenuit af te dichten door in diepe gaten een dichtingsproduct te injecteren. De keldermuren zijn nog vochtig, maar er dringt geen vocht meer door in de kelderruimtes. Een ander voordeel is dat er geen materiaal uit de muren wordt gespoeld, zodat het draagvermogen van de bouwdelen behouden blijft.

In ieder geval moet u eerst een bouwkundige raadplegen. De deskundige kan de oorzaak van de vochtigheid in de kelder vaststellen en een individueel passende oplossing aanbevelen. Concrete uitspraken of aanbevelingen op afstand zijn meestal niet mogelijk. Ook een luchtontvochtiger voor de kelder kan hier een zinvolle aankoop zijn.