Geplaatst op

Beste Skateboards: Wat zijn de beste Skateboards?

Met een skateboard breng je het Californische gevoel van vrijheid gemakkelijk bij je thuis en op straat. Op het bord kun je niet alleen een nonchalant figuur slaan, maar ook snel verschillende sprongen leren en met gemak obstakels overwinnen. Hoe kleiner en harder de wielen, hoe beter het board geschikt is voor flips en trucs. Het is weer zomer. De mensen stromen weer naar buiten. De zon schijnt, je ruikt de geur van bomen en voedsel. Op de achtergrond hoor je vogels fluiten, kinderen lachen en gepensioneerden kletsen. Maar in de verte doemt een ander geluid op: luide rol- en klapgeluiden verraden de naderende skateboards uit de verte. Wat voor velen geluidsoverlast is, is voor skaters veel meer dan een soms luidruchtig vervoermiddel. Een uitdrukking van vrijheid, sport en saamhorigheid: het skateboard.

Skateboards aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:
Bestseller No. 1
Beleev Skateboard 80 x 20 cm compleet Cruiser skateboard voor kinderen jongeren en volwassenen, 7-laags Canadese esdoorn Double Kick Deck, Concaaf met all-in-one Skate T-tool voor beginners (nebula)
 • Gemakkelijk te gebruiken: ons complete...
 • Stabiel en sterk: het board is 10 mm dik en...
 • Eenvoudig te sturen: het symmetrische,...
 • Soepele en snelle rit: Het cruiser-skateboard...
 • Mooie en duurzame opdruk: het kleur- en...
SaleBestseller No. 2
HUDORA Skateboard Wolf Instinct - Skateboarden, 12164
 • Het Hudora skateboard Wolf Instinct ABEC 1 is...
 • Het Hudora skateboard Wolf Instinct ABEC 1...
 • De PU-wielen met een diameter van 50 x 30 mm...
 • De antislip griptape zorgt voor een goede...
 • Het Hudora skateboard Wolf Instinct ABEC 1 is...
Bestseller No. 3
WeSkate Compleet skateboard voor beginners, 80 x 20 cm, 7 lagen esdoornhout, dubbele kick-dek, concaaf, skateboard, voor kinderen, jongeren, volwassenen, meisjes, jongens
 • Gemakkelijk te gaan: ons complete skateboard...
 • Robuust en sterk: het board heeft een dikte...
 • Gemakkelijk te controleren: symmetrisch...
 • Glad en snel lopen: het cruiser-skateboard...
 • Mooie en duurzame print: het ontwerp van de...
SaleBestseller No. 4
1000 Skateboards: A Guide to the World’s Greatest Boards from Sport to Street
 • Eisenhour, Mackenzie (Author)
 • 256 Pages - 03/16/2023 (Publication Date) -...
SaleBestseller No. 5
Full bleed: (10th Anniversary Edition)
 • Hardcover Book
 • Alex, Corporan (Author)
 • 400 Pages - 03/08/2022 (Publication Date) - A...
Bestseller No. 6
Compleet Retro Houten Skateboard - Ideaal voor Kinderen en Tieners - Jongens en Meisjes - Miniboard met Print - Cruiser board
 • VOOR IEDEREEN - Vind je het leuk om actief...
 • LICHT EN COMFORTABEL - Ons betrouwbare houten...
 • KWALITEIT VOOR UW VEILIGHEID - Ons skateboard...
 • UNIEK ONTWERP - Dit skateboardmodel is een...
 • TECHNISCHE GEGEVENS - Materiaal: dek -...

De afmetingen van het dek hangen af van uw schoenmaat en gewicht

Om de perfecte breedte voor uw terras te vinden, is het zinvol uw lengte en gewicht te kennen. In het algemeen geldt: hoe langer en zwaarder u bent, hoe breder het dek moet zijn om comfortabel te kunnen staan. Voor lichtere, kleinere mensen zijn smallere boards ook aan te bevelen voor een optimale boardcontrole.

Als je trucs en flips wilt leren, is het verstandig om een iets smaller deck te kopen. Deze zijn lichter en draaien sneller met minder moeite. Vooral voor gevorderde rijders die het gewone rijden en eventueel de basistrucs en -sprongen al onder de knie hebben, zijn deze modellen een goede keuze.

Als je echter nog een beginner bent, ben je beter af met een iets breder dek om veilig te leren rijden en er minder vaak af te vallen.

Hoogwaardige kogellagers maken het rijden minder inspannend

Als je op internet zoekt naar skateboardtests, zul je snel merken dat de kogellagers altijd individueel worden beoordeeld. En terecht: hoogwaardige skateboardwielen zijn een goede basisvoorwaarde om snel en lang te kunnen rijden, maar alleen met goede kogellagers kun je de best mogelijke prestaties uit je skateboard halen.

Let op: Houd de kogellagers altijd uit de buurt van water en zand, want daardoor gaan de kogellagers roesten of verstoppen en zullen de wielen minder of helemaal niet meer draaien.

Kogellagers worden ingedeeld volgens de ABEC-index. Hoe hoger het getal op deze index, hoe hoger de kwaliteit van de kogellagers.

Daarom zijn kogellagers van hoge kwaliteit belangrijk:

omdat ze lang meegaan en minder vaak worden vervangen,

draaien bijzonder snel, zodat het skateboard met minder moeite snel van de ene plaats naar de andere komt,

zijn minder snel beschadigd.

Tip: Er zijn zowel open als gesloten kogellagers. Gesloten kogellagers zijn beter beschermd tegen regen en zand en roesten daardoor langzamer en raken minder snel beschadigd. Als uw kogellagers beschadigd zijn, kunt u ze behandelen met normale machine- of deurolie.

 

Hoe zachter de wielen, hoe soepeler de rit.

Vergelijkbaar met kogellagers zijn er ook ratings voor skateboardwielen (ook wel “skateboardwielen” genoemd). De hardheid van het wiel wordt in feite gegeven in A.

De zachtste wielen hebben een waarde van A75 en de hardste wielen hebben een waarde van 100 of 101A. Sommige fabrikanten die bijzonder harde wielen produceren, gebruiken ook de maateenheid B. Deze liggen ongeveer 20 maatwaarden onder de eenheid A. Een B85 is dus ongeveer gelijk aan een A105 en is bijzonder hard.

De hardheid van het wiel is bepalend voor het rijgevoel en de rijstijl.

De optimale wielmaat hangt af van de hoogte van de assen van het skateboard.

Naast de hardheid van de wielen is ook hun grootte een belangrijke factor.

Meestal zijn harde wielen kleiner, omdat ze minder weerstand moeten bieden voor trucs en snel rijden. “Wielen” van het zachtere type daarentegen zijn vaak wat groter en bieden meer contactoppervlak op het oppervlak.

Het is belangrijk dat u geen te grote wielen koopt. Vooral als de assen van je skateboard wat losser zijn om soepeler te kunnen sturen en dichter bij de grond staan, kunnen grote wielen leiden tot zogenaamde “wheelbites”.

“Wheelbites” ontstaan wanneer je dek en wielen elkaar raken tijdens het rijden. Als dit langer dan een kort moment gebeurt, stoppen de wielen met draaien en lopen ze vast. De ruiter zal er bijna onvermijdelijk afvallen en zich bezeren.

Als je niet zeker weet welke wielen de juiste maat hebben, kun je het beste advies inwinnen bij een skatewinkel naar keuze.

Tot die tijd kunt u het beste onthouden: hoe dichter de assen en dus het dek zich bij de grond bevinden, hoe kleiner de wielen moeten zijn om beperkingen tijdens het rijden te voorkomen.