Geplaatst op

Fietshelm: Wat zijn de beste fietshelmen?

Wat zijn de beste fietshelmen?

Niet alle volwassenen dragen een fietshelm. Toch kan een goede helm levens redden. Wij tonen u hoe u een veilige fietshelm herkent. Er zijn veel koopcriteria om te overwegen. Kom meer te weten over de criteria die echt tellen bij een fietshelmtest en lees de antwoorden op de belangrijkste vragen. In onze aanbevelingen kunt u actuele aanbiedingen zien. Vind de beste fietshelm met de hulp van onze gids. Wij hebben ook gekeken naar wat de consumentenbond over dit onderwerp te zeggen heeft.

Fietshelm aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:
SaleBestseller No. 1
FISCHER Fietshelm voor volwassenen, fietshelm, cityhelm, mountainbike-helm Urban Montis, S/M, 58-61cm, wit blauw, met verlicht binnenringsysteem
 • Veilig: optimale pasvorm door verstelbaar...
 • Bescherming: de fietshelm heeft een zeer...
 • Comfort: de fietshelm is eenvoudig instelbaar...
 • Zichtbaarheid: het in de helm geïntegreerde...
 • Kinderlijk eenvoudig: het verstelbare...
Bestseller No. 2
Heren Vrouwen Fietshelm Winddicht Mountainbike Cycle Verstelbare Outdoor Veiligheidshelm (Zwart)
 • 【Premiumkwaliteit】 De fietshelm is...
 • 【Verstelbare riem】Universele maat met...
 • 【Veiligheid en comfort】De voering is...
 • 【Ademende gaten】Met luchtgaten kan warmte...
 • 【Brede toepassing】Geschikt voor...
Bestseller No. 3
Dunlop Fietshelm - Verstelbaar van 55 tot 58 CM - Maat M - met LED-Verlichting - 3 Lichtmodus - Zwart
 • VERSTELBARE FIETSHELM - De fietshelm van...
 • KINBANDJES VOOR EXTRA STEVIGHEID - Wanneer de...
 • VOORKOM HOOFDLETSEL - Wanneer je een...
 • MET LED-VERLICHTING - De Dunlop fietshelm...
 • VERSCHILLENDE LICHT MODUS - Kies ervoor om de...
SaleBestseller No. 4
ABUS Urban-I 3.0 Stadshelm - Moderne Fietshelm met Achterlicht voor Stadsverkeer - Voor Dames en Heren - Zwart, Maat L
 • Veiligheid en een aantrekkelijk design:...
 • Altijd goed zichtbaar op de fiets: Uitgerust...
 • Fijn afgestemd ventilatiesysteem: Ideale...
 • Technische gegevens: Unisex Helm voor...
 • Veilig, betrouwbaar en stevig. Daar staat...
SaleBestseller No. 5
ABUS Hyban 2.0 Stadshelm - Stevige Fietshelm voor Dagelijks Gebruik met ABS-hardshell - Voor Dames en Heren - Dokergrijs, Maat M​
 • De perfecte helm voor dagelijks gebruik:...
 • Altijd goed zichtbaar op de fiets: Uitgerust...
 • Fijn afgestemd ventilatiesysteem: Ideale...
 • Technische gegevens: Unisex Helm voor...
 • Veilig, betrouwbaar en stevig. Daar staat...
SaleBestseller No. 6
RaMokey Fietshelm voor volwassenen, heren en dames, EPS-body + PC-schaal, MTB-mountainbike-helm met afneembaar vizier en bekleding, verstelbare fietshelm 58-61 cm (wit + zwart)
 • ►【Duurzaam en slagvast materiaal】Met...
 • ►【Rondom ademend en licht】Met 18...
 • ►【Verstelbare hoofdomtrek en...
 • ►【Afneembare zonneklep & voering】Met de...
 • ►【Breed toepassingsgebied】Geschikt voor...

Is er al een fietshelmtest van de consumentenbond?

Als het om onafhankelijke tests gaat, staan portalen zoals consumentenbond Nederland op nummer één. Hier kunnen consumenten veel informatie vinden. Een artikel over Kinderfietshelm kopen is bijvoorbeeld gepubliceerd op 26 april 2021. Daarin werden geen directe modellen getest, maar wel enkele aanbevelingen gedaan, die wij hebben bestudeerd. Daarom hebben wij hierboven onze eigen compilatie van de beste fietshelmen gemaakt.

Fietshelmen voor dagelijks gebruik en voor sporters
vergelijkingstest fietshelmen

Een helm biedt alleen voldoende bescherming als hij goed past. Wie een fietshelm wil kopen, voelt zich vaak overweldigd door het enorme aanbod van verschillende modellen en types. Het gaat hier niet eens om fietshelmen voor vrouwen of mannen, maar om de verschillen in kenmerken en constructie. Als u uw fietshelm vooral in de stad draagt, d.w.z. in het dagelijks leven, stelt u andere eisen dan een sportman.

Als u op zoek bent naar een standaard fietshelm, bent u het best af met stadshelmen. Deze benaming omvat alle fietshelmen die niet verder zijn gespecialiseerd en in de eerste plaats alleen bedoeld zijn om het hoofd te beschermen. Een andere grote categorie zijn fietshelmen voor sporters, die het hoofd ook goed moeten ventileren. Ook hier is het de moeite waard informatie in te winnen bij de consumentenbond.

Veel extra’s zoals verlichting of regenbescherming

Signaalkleuren voor de helm zijn een goede keuze. De uitrusting is voor velen een aankoopargument en daarom bedenken grote en ook kleinere fabrikanten veel om hun producten veiliger te maken of van meer comfort te voorzien. Fietshelmen met licht verbeteren je eigen zichtbaarheid met ingebouwde LED’s. Dankzij verschillende kleur- en lichtstanden valt u in alle weersomstandigheden beter op. Andere fietshelmen zijn uitgerust met regenbescherming of een zonneklep.

Er zijn ook aparte producten voor de allerkleinsten. Babyfietshelmen verhogen de veiligheid voor kinderen die in een kinderzitje worden meegenomen. Naast fietshelmen voor baby’s en peuters zijn er natuurlijk ook grotere kinderfietshelmen in alle gangbare maten verkrijgbaar. Aangezien fietshelmen voor jongens en meisjes na een bepaalde leeftijd vaak een visuele no-go worden, worden helmen in trendy designs en felle kleuren nu steeds meer aangeboden. Een praktisch neveneffect is dat je hiermee ook beter gezien wordt. Voor een fietshelm voor jongens wordt vaak gekozen voor klassiek blauw of groen. Een fietshelm voor meisjes wordt ook aangeboden in geel of roze.

Waar moet je op letten als je een fietshelm koopt

Fietshelm

De beste fietshelmen hebben vaak verschillende testzegels om aan te tonen. Het belangrijkste kenmerk is echter een zegel volgens EU-norm 1078. Dit bewijst dat de helm een val van een bepaalde hoogte heeft overleefd en dus officieel als ongevalsbestendig wordt beschouwd.

Als u fietshelm tests gebruikt om te beslissen over een model, dan kunt u ofwel vertrouwen op de winnaar van de fietshelm test, of u kunt op zoek gaan naar het model dat voor u het meest geschikt is. Hiervoor hoeft u alleen maar de geschikte koopcriteria te kennen. Het is belangrijk om het juiste type helm met het juiste ontwerp te zoeken. Omdat je als wegfietser weinig hebt aan een goede stadsfietshelm. Een fietshelm voor racefietsen is in dit geval noodzakelijk.

Het is ook van cruciaal belang dat de helm beschikbaar is in een geschikte maat. Daartoe moet u uw hoofdomtrek meten en vergelijken met de specificaties van de fabrikant. In het beste geval kunt u de juiste maat instellen met een draaiwiel. Als u de helm voor het fietsen nodig hebt, is het gewicht (in g) ook belangrijk. Het laatste punt zijn extra functies en kenmerken die u niet wilt missen.

Welke fietshelm voor senioren?

Fietshelmen voor senioren mogen niet in direct zonlicht en bovendien in geen geval in grote hitte worden bewaard. Door de straling en de hitte kan de verdampte helmschaal loskomen van het helmlichaam. Daarom mogen fietshelmen tijdens het warme seizoen nooit in een auto worden gestald. Fietshelmen voor senioren mogen alleen met een vochtige doek worden schoongemaakt. Spoel- of schoonmaakmiddelen of zelfs ethylalcohol of benzine kunnen de helmschaal aantasten en de bescherming verminderen.

Fietshelmen voor senioren moeten na 5-6 jaar worden ingeruild en vervangen door nieuwe, omdat het materiaal verouderd is en optimale bescherming niet meer gegarandeerd is. De helm moet ook in elk geval na een val of ongeval worden vervangen. Zelfs als de helm er aan de buitenkant onbeschadigd uitziet, kan er onzichtbare schade zijn achtergebleven die de veiligheid kan beïnvloeden.