Geplaatst op

Beste wokpan: Wat zijn de beste wokpannen?

Wat zijn de beste wokpannen?

De Oost-Aziatische keuken is in de mode, en daar zijn verschillende redenen voor. De zogenaamde Aziatische pannen of de wokpan zijn binnen enkele minuten klaar, dankzij de speciale bereidingswijze blijven de meeste vitaminen en voedingsstoffen tijdens het koken behouden en is ook de smaak van de knapperige groenten, de aromatische noedels of de smakelijke zeevruchten overtuigend. Kortom, deze gerechten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. De beste manier om Oost-Aziatische gerechten te bereiden is in een wok. In de winkels vindt u een ruime keuze aan wokken, waaronder de klassieke modellen van gietijzer of koolstofstaal met een ronde bodem, maar ook moderne, europese wokpannen met een praktische antiaanbaklaag. Maar welke wok is de beste en wat zegt de consumentenbond?

Beste wokpan aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:
Bestseller No. 1
WMF Silit Wokpan, 32 cm, Roestvrij Staal Ongecoat, Inductie, Vaatwasmachinebestendig, Zilver
  • Inhoud: 1 x wokpan, diameter 32 cm (hoogte 10...
  • Materiaal: roestvrij staal 18/10, ongecoat...
  • Geschikt voor alle warmtebronnen: keramische,...
  • Uitstekend geschikt: zacht braden met weinig...
  • Met een wok bereik je korte gaartijden....
Bestseller No. 2
Tefal G25919 Unlimited ON Wokpan 28 cm, sterkste Titanium coating, Ideaal voor wokken
  • Onze sterkste Titanium coating gaat tot 6x*...
  • Ideaal voor wokken door diepe ronde vorm
  • Geschikt voor gebruik in de...
  • Extra brede inductieplaat aan de onderkant...
  • Pan is recyclebaar en daardoor...
Bestseller No. 3
Tefal G12419 Titanium Fusion Wokpan 28 cm, Titanium Excellence anti-aanbaklaag, Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie
  • De wokpan met de Titanium Excellence...
  • Tefals exclusieve, gepatenteerde, geborstelde...
  • Wokpan met Thermo-Spot: wordt effen rood...
  • Alle warmtebronnen + inductie: geschikt voor...
  • Inductiepan met Anti-aanbaklaag aan de...
Bestseller No. 4
GreenChef Keramische Wokpan 28 cm/3.7L|Geschikt voor inductie en vaatwasmachinebestendig |Gezonde antiaanbaklaag zonder PFAS, Diamond
  • Kook gezond en duurzaam met de Diamond Wokpan...
  • Vrij van PFAS voor gezond koken: De Thermolon...
  • De gepatenteerde Magneto-inductietechnologie...
  • De coating is versterkt met...
  • Onze potten en pannen zijn...
SaleBestseller No. 5
Tefal B55519 Easy Cook & Clean Wokpan, 28 cm, anti-aanbaklaag, veilig, thermosignaal, stabiele bodem, ideale vorm, gezond koken, zwart
  • Titanium anti-aanbaklaag: kwalitatief...
  • Thermo-signaal: kleurt gelijkmatig...
  • Eenvoudig in gebruik: mooi design en...
  • Stabiele bodem: voor homogene resultaten;...
  • Inhoud: Tefal B55519 Easy Cook & Clean wokpan...
SaleBestseller No. 6
GreenChef Vintage Healthy Ceramic Non-Stick 24 cm/2,5 liter Wok, Wood Inspired Handle, PFAS Free, Inductie, Vaatwasmachinebestendig, Grijs
  • De wok-braadpan 24 cm van GreenPan bestaat...
  • De Thermolon keramische anti-aanbaklaag is...
  • De coating van de braadpan is versterkt met...
  • Het kookgerei is dankzij gepatenteerde...
  • De pannen zijn hittebestendig tot 160 graden,...

Is er een woktest van de consumentenbond?

De consumentenbond heeft nog geen wokpan getest. Er was slechts één test betreffende koekenpannen met anti-aanbaklaag. U kunt meer over deze test lezen in het laatste deel van onze gids.De themapagina “wokwijzer” gaat over kookgerei in het algemeen, hier kunt u ook informatie vinden over pannen die geschikt zijn voor wokken.De themapagina “wokwijzer” gaat over kookgerei in het algemeen, hier kunt u ook informatie vinden over pannen die geschikt zijn voor wokken. De consumentenbond is nog steeds een goede plaats om naar toe te gaan.

Wat is een wok?

Een wok is een universeel keukengerei dat in de Oost-Aziatische keuken wordt gebruikt, vooral voor het bereiden van traditionele gerechten. Een klassieke wok is een metalen ketel met een hoge rand en een ronde bodem, die ideaal is om boven een open vuur te koken. Op hoge temperaturen en met intensief draaien van de ingrediënten en wervelen van het kookgerei zelf, kunnen in een wokpan groenten met noedels of rijst worden bereid, evenals vlees, vis en zeevruchten.
succes

De grote verscheidenheid aan modellen en ontwerpen van woks die u vandaag in de winkels vindt, is grotendeels te danken aan de immense populariteit van dit kookgerei in Europa en de Verenigde Staten. Hieronder zullen we de moderne soorten wokken in detail bespreken.

Wokpannen met ronde en platte bodem

Beste wokpan

De beste wokEen ander verschil tussen woktypes betreft de vorm van de bodem. Zoals hierboven vermeld, is de bodem van een traditionele wok rond. Een moderne wokpan daarentegen heeft een vlakke bodem voor een stevige stand op een vlakke ondergrond.

De termen wok en wokpan zijn dus enerzijds synoniemen, en anderzijds bedoelen we met een wokpan in de eerste plaats een wok met een afgeplatte bodem. Het voordeel van deze vorm is de stabiele stand, waardoor dergelijke woks de eerste keuze zijn bij het koken op een glaskeramische kookplaat.
info

Hoewel keukengerei met een ronde bodem gewoonlijk wokken wordt genoemd, gebruiken heel wat gebruikers de term wokpan voor wokken met een platte bodem. Tegelijkertijd kunnen alle woks eigenlijk een pan worden genoemd, als we er een lager kookgerei onder verstaan dan een steelpan.

Wokken met en zonder antiaanbaklaag

WokvergelijkingDe originele wok heeft geen coating, maar alleen een patina. Moderne woks van gietijzer of koolstofstaal hebben ook geen antiaanbaklaag. De meeste aluminium modellen en heel wat roestvrij stalen woks hebben daarentegen een antiaanbaklaag die de hele binnenkant bedekt. Er zijn overwegend twee technologieën van antiaanbaklagen. Hoewel wij in deze koopgids niet in detail ingaan op de aard van de coating, zullen wij kort op deze kenmerken wijzen.

De klassieke coating die u onder andere op Tefal pannen vindt, is een Teflon coating van DuPont. Deze antikleeflaag, die in de jaren 1930 werd ontwikkeld, is gebaseerd op polymeren en gebruikt polytetrafluorethyleen PTFE als basis. Terwijl van één ingrediënt van de oorspronkelijke coating, perfluoroctaanzuur PFOA, is aangetoond dat het schadelijk is voor de gezondheid, wordt PTFE als grotendeels probleemloos beschouwd. Sommige fabrikanten zien af van de tefloncoating en vertrouwen in plaats daarvan op minerale, keramische antikleeflagen.
info

De beste wokpan moet voorzien zijn van een antiaanbaklaag, dit biedt u begrijpelijkerwijs het voordeel dat het voedsel niet zal aanbranden, zelfs zonder vaak te hoeven draaien en bij vetarm koken. De consumentenbond hecht ook veel belang aan een goede antiaanbaklaag op pannen. Anderzijds blijkt een dergelijke coating relatief gevoelig te zijn voor de inwerking van mechanische krachten en voor thermische effecten. Daarom wordt het gebruik van speciale, zachte spatels sterk aanbevolen, de maximale kooktemperatuur is meestal 250 graden Celsius.

Voor het traditionele draaien van pannen is een antiaanbaklaag in principe overbodig. De truc is juist om ervoor te zorgen dat niets aanbrandt door voortdurend in de pan te roeren. Anderzijds vereenvoudigt de antiaanbaklaag de bereiding van voedsel, zodat u bijna elk pangerecht zonder veel moeite kunt bereiden.