Geplaatst op

Center speaker: Wat zijn de beste middenluidsprekers?

Wat zijn de beste middenluidsprekers?

Voor alle muziekfans en gameliefhebbers is het een integraal onderdeel van de huiskamerinrichting: een krachtig geluidssysteem dat kippenvel bezorgt bij de nieuwste horrorthriller en het juiste achtergrondgeluid levert voor het redden van werelden. Een centraal onderdeel van een surround sound systeem is de center speaker. In dit artikel komt u meer te weten over het belang van de middenluidspreker in een geluidsinstallatie en welke aspecten belangrijk zijn bij de center speaker test.

Center speaker aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:
SaleBestseller No. 1
Polk Audio TL1 Speaker Center Channel (elk, zwart)
 • Tijdlenstechnologie^Gebogen behuizing...
Bestseller No. 2
Polk Audio Signature Elite ES35 Center Speaker, Slanke Luidspreker, High-Resolution Center Speaker, Hi-Res Gecertificeerd, Dolby Atmos en DTS:X Compatibel (Set van 2) - Wit
 • SLANKE CENTER-LUIDSPREKER - Met de platte,...
 • FLEXIBEL TE PLAATSEN - De slanke...
 • UNIEKE TECHNOLOGIE - Ervaar naadloos,...
 • HOOR MEER DETAILS - De Hi-Res...
 • LUIDE BAS MET LAGE VERVORMING - De twee Polk...
Bestseller No. 3
Polk Audio MXT35CBK Monitor XT35 slanke middenluidspreker, Hi-Res gecertificeerd, compatibel met Dolby Atmos en DTS:X (stuk),Zwart
 • Het hart van je thuisbioscoop geluidssysteem:...
 • HI-RES CERTIFICEERDE LUIDSPREKERS: De Hi-Res...
 • Moeiteloze bassen: de vier 3-inch woofers met...
 • Compatibel met Dolby Atmos en DTS: X: De...
 • FLEXIBELE PLAATSING: Dankzij het platte...
Bestseller No. 4
Polk T30 Center Luidspreker voor Home Cinema en Muziek, Luidspreker voor Middenkanaal, Speakers met 100 Watt, 24kHz, Klassieke look, Universele Poolklemmen, Ondersteunt Dolby, Soundbar voor onder TV
 • DRIEDIMENSIONAAL GELUID - Drivers en tweeters...
 • BETAALBAAR GELUID VAN TOPKLASSE - Geweldig...
 • VERBETER JE HOME CINEMA - Met Polks...
 • KLASSIEKE VORMGEVING - Deze soundbar voor tv...
 • EENVOUDIGE INSTALLATIE - De universele...
Bestseller No. 5
JAMO S 81 CEN 240 W zwarte luidspreker - luidspreker (bekabeld, 240 W, 71-26000 Hz, 8 ohm, zwart)
 • Jamo S 81 CEN Aanbevolen gebruik: luidspreker
 • Aantal schijven: 3. Verbindingstechnologie:...
 • Frequentiebereik: 71-26000 Hz.
 • Impedantie: 8 ohm.
 • Gevoeligheid: 86 dB. Kleur: zwart.
Bestseller No. 6
Teufel ULTIMA CENTER - Centerspeaker voor home cinema setup - zwart
 • Componenten: 1 x UL C Mk3 centerspeaker
 • Gebruik: center of rearcenter
 • Plaatsing: muur / kast / statief
 • Vermogen: 100 / 150 Watt

Deze types middenluidsprekers zijn verkrijgbaar

Of het nu gaat om een 5.1 geluidssysteem of een nog uitgebreider 7.1 surroundsysteem, het geluid dat de subwoofer samen met de center speaker en de andere luidsprekers in uw thuisbioscoop tevoorschijn tovert, is een belangrijk onderdeel van een geslaagde filmavond. Als u naar een centerluidspreker-test gaat om de juiste subwoofer inclusief centerluidspreker of een compleet 5.1 geluidssysteem inclusief luidsprekerstandaards voor de thuisbioscoop te kopen, zult u vooral passieve luidsprekers tegenkomen voor de centerluidsprekers.

Passieve luidsprekers beschikken, in tegenstelling tot veel subwoofers, niet over een eigen eindversterker. Terwijl de zij- en achterluidsprekers van veel surround-systemen op luidsprekerstatieven worden geplaatst, wordt de center speaker meestal centraal onder het scherm geplaatst. Er kunnen twee categorieën van center speakers worden onderscheiden: Het eerste type is ondergebracht in één klankkast, vergelijkbaar met een soundbar, terwijl het tweede type uit twee afzonderlijke luidsprekers bestaat.

Enkele center speaker

Een enkele center speaker herbergt de twee mid/bass drivers naast de tweeter. De positie van de middenluidspreker is frontaal direct onder de TV. De middenluidspreker is in de eerste plaats bedoeld voor de weergave van dialogen van goede kwaliteit in films.

Middenluidspreker paar

De tweede mogelijkheid voor het ontwerpen van een centerspeaker is deze te verdelen over twee afzonderlijke luidsprekers. In dit geval bestaat de complete middenluidspreker uit twee tweeters en twee mid/bas drivers. Als de center speaker wordt gesplitst, kunnen de twee componenten bijzonder precies op het publiek worden gericht. Ook hier is het de moeite waard een center speaker test te lezen alvorens tot aankoop over te gaan. Wij hebben gekeken welke modellen worden aanbevolen en hebben ze hierboven opgesomd.

Extra ruimte nodig, maar veelzijdig in gebruik

Center speaker

Terwijl een enkele centrale luidspreker voor een surroundsysteem in de vorm van een soundbar direct onder de TV kan worden geplaatst om ruimte te besparen, is voor twee afzonderlijke surround center speakers iets meer ruimte nodig. De subwoofer die verantwoordelijk is voor de lage tonen is vaak ontworpen als een actieve luidspreker in 5.1 luidsprekers in een middenluidsprekertest en bevindt zich ook centraal onder de TV.

De zij-luidsprekers kunnen worden opgesteld als plankluidsprekers of vloerstaande luidsprekers. De gekoppelde centerluidsprekers zorgen niet alleen voor een aangenaam videogeluid tijdens de dialoog, maar kunnen ook een rijk stereogeluid in hifi-kwaliteit weergeven. Hoewel ze de muren niet echt zullen doen trillen, kunnen de tweewegluidsprekers, mits bediend met een geschikte ontvanger, een aantrekkelijke audio-ervaring bieden zonder dat extra accessoires nodig zijn.

Als u uw kabelwarboel in de woonkamer wilt verminderen, kunt u eens kijken naar Bluetooth-luidsprekers. Deze draadloze luidsprekers ontvangen hun audiosignaal via de radio. Ze hoeven niet via kabels op de versterker of ontvanger te worden aangesloten. De stroom kan worden geleverd door een oplaadbare batterij of via het huishoudelijke laagspanningsnet.

Tips voor de aankoop: Center speaker tests helpen bij de selectie

Met een geluidsinstallatie van goede kwaliteit wordt uw volgende filmavond een stuk leuker en filmischer.

Als u een center speaker wilt kopen, zorg er dan voor dat deze bij de rest van uw geluidssysteem past. Het ideaal is altijd een combinatie van luidsprekers uit dezelfde productlijn. U hoeft zich bij uw aankoop niet per se te richten op dure luidsprekerboxen. De middenluidspreker kan goedkoop zijn als de rest van het systeem ook goedkoop was. Een bijzonder hoogwaardige middenluidspreker in combinatie met inferieure satellietluidsprekers en woofers zal geen coherent geluidsbeeld opleveren.

De test van uw center speaker moet echter niet alleen harmoniëren met de andere luidsprekers, maar ook met de versterker. Idealiter zou de luidspreker dezelfde impedantie (in ohm) moeten hebben als de versterker. Dan kunnen conflicten tussen de apparaten en schade worden uitgesloten. Als u waarde hecht aan de mening van testexperts voordat u een aankoop doet, kunt u op de website van een van de grote hifi-tijdschriften kijken of er een actuele center speaker test is. Consumentenbond heeft nog geen vergelijking van centrumsprekers gemaakt.