Geplaatst op

Beste zakmes ter wereld: Wat zijn de beste zakmes ter wereld?

Zoals we hierboven al zeiden, als het op zakmessen aankomt, heb je letterlijk keuze te over. Er is een breed scala aan materialen, kwaliteiten en extra’s, en natuurlijk in alle prijscategorieën. Reden te meer om de basis, maar ook de bijzonderheden te leren kennen.

Zakmes ter wereld aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:
Bestseller No. 1
HONZIN 8 in 1 Zakmes Roestvrijstalen Multitool Zakmes met Glasbreker, Flesopener, Blikopener, Zilveren Zakmessen Camping Overlevingsmes, Enkel Rand Zakmes
 • √ Hoge kwaliteit: ons draagbare zakmes...
 • √ Met één hand open: het zakmes kan snel...
 • √ Gemakkelijk te dragen: compact...
 • √ Multifunctioneel gereedschap: je kunt het...
 • √ Beste service: als je productvragen hebt...
SaleBestseller No. 2
LAGUIOLE - Zakmes met vuursteen - Palissander handvat - Praktisch voor buitenactiviteiten - Roestvrijstalen lemmet 7 cm - Rozenhout - Donkerbruin
 • Vouwmes met geïntegreerde vuursteen
 • Dit zakmes met vuursteen is een praktische...
 • Het lemmet was gemaakt van roestvrij staal
 • Het palissander handvat maakt van dit zakmes...
Bestseller No. 3
Hobby Hut HH-301, custom handgemaakt lemmet van 24 cm, damast jachtmes met lederen schede, vast lemmet met volledige tang, damastmes, jachtmes, extra scherp, walnoothouten handvat, schede van leer
 • FULL TANG ONTWERP: wij geloven in ideologie...
 • Scheermes met scheermes: het Bushcraft mes...
 • Balance greep: de comfortabele handgreep...
 • Leren schede: het Damascus Fixed Blade wordt...
 • LIFETIME GARANTIE: Wij bieden vervanging of...
Bestseller No. 4
Belgischer Brocken Dorolist schuurhulp, blauwe korrel 6000 op aluminium drager, formaat 100 x 17 x 6 mm, messenslijper compatibel met Lansky-EZE Lap schuursysteem
 • Compatibel - gewoon geniaal - geniaal...
 • Messenscherpe polijst: de laatste slijpsteen...
 • Het origineel: de edelste slijpsteen ter...
 • Beste kwaliteit: slijpsteen voor het slijpen,...
 • BELGISCHER BROCKEN - Traditioneel sinds 1625...
Bestseller No. 5
CORVUS 600040 zakmes rood ronde punt RG
 • Kids At Work gemaakt in Duitsland
Bestseller No. 6
ECENCE Aanzetstaal, Messenslijper Profi met diamanten coating, Slijpstaaf met oog om op te hangen, lengte lemmet ong. 25cm
 • Uw perfecte metgezel voor scherpe messen: de...
 • De schittering van diamanten voor uw messen:...
 • Zachte verzorging, scherpe resultaten: Met...
 • Perfecte hantering in uw keuken: Een...
 • Op maat gemaakte precisie: Met een handgreep...

Hoe kies je het juiste zakmes voor jou is een belangrijke vraag. Je kunt 100 mensen vragen wat het beste zakmes is, en je zult zeker bijna 100 verschillende antwoorden krijgen.

Maar de perfecte EDC is niet alleen een kwestie van smaak. Je wilt het elke dag bij je dragen. Dat betekent dat het niet te omvangrijk moet zijn. En niet te zwaar.

En dan moet het veelzijdig zijn en tegelijkertijd robuust, stabiel en met een goede randscherpte. Het gaat er immers om dat je hem in (bijna) elke situatie kunt gebruiken en altijd de nodige scherpte paraat hebt.

Hoewel het moeilijk is een zeer goede EDC in algemene termen te beschrijven, hebben wij hieronder toch enkele belangrijke punten opgesomd.

De basis

Dit zijn

Het mes,

de handgrepen,

de behandeling

en de prijs-prestatieverhouding.

De belangrijkste eerste

Je kunt je voorstellen dat een zakmes staat en valt met zijn lemmet. Het moet vooral scherp zijn, natuurlijk. Het is belangrijk om naar het materiaal te kijken, want dit geeft essentiële aanwijzingen voor dagelijks gebruik. Wat voor soort staal is het en hoe hard en resistent is het?

Het antwoord op deze vraag bepaalt dan hoe gemakkelijk het te slijpen is, hoe goed de zogenaamde kantenstabiliteit is en hoe het zit met de roest- en corrosiegevoeligheid.

Handgrepen

Dit ligt misschien ook voor de hand: het zakmes moet goed in de hand liggen en idealiter zo gevormd zijn (ergonomisch) dat het gemakkelijk is om jezelf niet te snijden.

Er is een overvloed aan greepmaterialen, die vooral verschillen in hun weerstand en antislipeigenschappen.

De handvatten moeten zeker anti-slip zijn. In dit verband kunt u ook overwegen of u handschoenen draagt, in welke weersomstandigheden het mes moet worden gebruikt en waarvoor het mes moet worden gebruikt.

Bijvoorbeeld: Als het klimaat nogal vochtig is of als u het mes ook voor de jacht wilt gebruiken, zijn gladde houten handvatten zeker niet aan te bevelen.

Omgaan met

Laten we nu de eenvoudige hantering van het mes bekijken. Hier moet u nagaan hoe en hoe gemakkelijk u het mes kunt openen en sluiten.

Als het zakmes kan worden vergrendeld, moet ook de bediening van het vergrendelingsmechanisme nauwkeurig worden onderzocht.

De speciale kenmerken

Nu kunnen we dieper graven en de details bekijken, vooral wat betreft

de bladdikte,

het vouwmechanisme,

coatings en afwerkingen,

de riemclip op het mes.

en hoe makkelijk het schoon te maken is.

Alle afzonderlijke tests, maar ook de gedetailleerde vergelijkingen, behandelen deze aspecten in detail.

Vijf vragen om jezelf te stellen

En tot slot nog een paar vragen die ook van pas kunnen komen bij het kopen van een zakmes.

Hoe wil je het mes gebruiken?

Enkel blad of meerdere bladen?

Grootte van het mes?

Vorm van het blad?

Vertrouwd merk?

Type zakmes

De zakmessen van tegenwoordig zijn er in allerlei soorten enkele messen, combinatiemessen zoals de Böker Optima, meerdere messen en natuurlijk het zakgereedschap zoals de messen van Victorinox.

Maar mijn advies: minder is meer. Overdrijf niet en koop minstens één degelijk zakmes met een enkel lemmet, meer heb je in de meeste gevallen eigenlijk niet nodig.

En als je merkt dat je het mes steeds weer nodig hebt voor bepaalde verschillende klussen, bijvoorbeeld zowel snijden als hakken, kun je altijd nog een multimes kopen.

Grootteverhoudingen

In principe kun je drie maten zakmessen onderscheiden.

Kleinere messen met een snijlengte van minder dan 6,5 cm zijn perfecte metgezellen voor op zak. U kunt alle kleinere klusjes rond huis en tuin doen met deze letterlijke zakmessen en ze vallen nauwelijks op.

Zakmessen met een gemiddelde lemmetlengte tot 9,5 cm kunnen daarentegen heel wat en behoren tot de populairste op de markt. Maar wil je bijvoorbeeld grover houtwerk doen, dan moet je grijpen naar de grotere zakmessen van meer dan 9,5 cm.

En dan wordt de omvang natuurlijk snel duidelijk in het gewicht en de handling. U moet er dus rekening mee houden dat u misschien niet elke dag een groter mes bij u wilt dragen nog afgezien van de vraag of de wet dat toestaat. Meer over deze vraag hieronder.